Ga naar de homepage Bekijk de prijzen en beschikbaarheid Neem contact op per e-mail
Vakantiehuis Fancy Schoorl: rustig gelegen vakantiewoning tussen Schoorl en Bergen, met grote tuin en terras, vlakbij duinen, strand en zee

Mooie omgeving

Fancy ligt in het buurtschap Aagtdorp, in Schoorl. Sinds 2001 vormen Schoorl, Bergen en Egmond één grote duin- en strandgemeente, de gemeente Bergen. Mensen komen naar Schoorl vooral voor de duinen en het strand. In vakantiehuis Fancy liggen kaartjes en folders met wandel- en fietsroutes op je te wachten. En prima fietsen staan voor je klaar.

Duinen

De Schoorlse duinen zijn breed en hoog. Het is het grootste aaneengesloten duingebied van Nederland. Neem als je gaat wandelen een kaartje mee, want op al die bochtige paden verdwaal je eerder dan je zou denken. Aan de landzijde zijn de Schoorlse duinen anderhalve eeuw geleden met veel moeite beplant met saaie dennen (als stuthout voor de Limburgse mijnen). Maar hoe meer je richting kust gaat, des te mooier en opener het landschap wordt. Tip: combineer fietsen en wandelen. Fiets bijvoorbeeld over de Schoorlse Zeeweg, het fietspad naar Schoorl aan zee, naar De Berenkuil. Zet daar je fiets neer en loop verder naar het Vogelmeer of over de heidevelden en duinvalleien. Het overgrote deel van de Schoorlse duinen is eigendom van Staatsbosbeheer. Zij hebben ook een leuk bezoekerscentrum naast het begin van de Schoorlse Zeeweg. Daar is ook een fijn terras.

Het deel van de Schoorlse Duinen ten Noorden van Bergen, is eigendom van Provinciaal Waterleidingbedrijf Noordholland. Hier heb je een PWN-toegangskaart nodig, die je ter plekke bij automaten in de duinen kunt kopen, of op de PWN website. Interessant zijn ook de recent aangelegde ‘Hondsbossche duinen’, vóór de oude Hondsbossche Zeewering. Hier meer informatie over dit kustbeschermings- en natuurbouw-project.

Strand

Vanuit Fancy kan je met de auto naar het strand in Bergen aan Zee, of in Hargen / Camperduin. Maar vooral op mooie dagen zitten de smalle wegen en parkeerplaatsen al gauw vol. Met de fiets naar het strand is een veel beter idee. Schoorl aan Zee valt alleen fietsend of lopend te bereiken. Overvol is het daarom zelden. Er is één strandtent, precies genoeg. Zwemmen kan vanwege de strekdammen gevaarlijk zijn. Bij rode vlag niet zwemmen! Een goed alternatief is het (deels naakt-)strand bij De Kerf, de inham die Staatsbosbeheer in 2000 in de duinenrij heeft gemaakt, halverwege Schoorl aan Zee en Bergen aan Zee. Fiets van Schoorl aan Zee zuidwaarts door de duinen richting Bergen aan Zee en let op het informatiebord over De Kerf langs deze Dr.van Steijnweg. Sla op dat punt zeewaarts een klein paadje in. Stal je fiets even verderop tegen een boom. En loop door de Kerf naar het strand. Heerlijk rustig. Maar geen strandtent of niks! Vandaar loop je in een half uur over het strand naar Bergen aan Zee met tal van prima strandtenten waar je uitstekend kunt eten (op drukke dagen wel reserveren!).

Vanaf Fancy kan je natuurlijk ook door de duinen naar Bergen aan Zee fietsen. Dat is een mooie route en korter dan met de auto. Bergen aan Zee heeft een mooi strand en volop horeca. En niet te vergeten het zeeaquarium met wat vissen en schelpen een goeie kinderattractie.

Aanbevolen strandtenten / restaurants aan zee

Polders

Ook mooi wandelen: door de polder naar Groet en dan terug door de duinen, bijvoorbeeld over de achterrand van de duinen met mooie uitzichten over het polderlandschap.
Naar Bergen kan je fietsen langs de achterkant van de duinen, maar probeer ook eens via de Omloop, Schapenlaan en Zuidlaan!

Sporten

Fietsen en wandelen liggen het meest voor de hand. Kaartjes liggen in Fancy voor je klaar. En op diverse websites zijn natuurlijk allerlei routes te vinden.

Fietsen vanuit Schoorl kan werkelijke alle kanten op. Door de duinen, of achterlangs de duinen naar Groet, Camperduin en verder langs de Hondsbossche zeewering naar het Noorden. Of richting Zuiden via Bergen naar Egmond aan Zee en terug via Alkmaar. Of richting binnenland: via Schoorldam invoegen op de mooie Westfriese Omringdijk naar Noord Scharwoude en Broek op Langedijk, of juist met de klok mee naar Schagen, of voor de zeer lange (126 km!) afstandsfietser helemaal rond naar Medemblik en Enkhuizen en terug. Er is zelfs een jaarlijkse ronde van de westfriese omringdijk!
Door de Schoorlse duinen loopt de 14,2 kilometer lange Schoorlse mountainbike route.Vlak achter Fancy kan je op deze atb-route komen. Mountainbikes kan je huren bij het Off road Centre Duinweg 10 (tegenover het kerkje)

Zwemmen kan niet alleen in zee. Zwembad De Beeck in Bergen Binnen wordt herbouwd en gaat eind 2022 weer open. In Alkmaar ligt Zwembad Hoornse Vaart.

Er zijn verschillende tennisbanen in de buurt zoals TC Schoorl, Tennisvereniging Groet of De Molenkrocht. Wel eerst informeren of er banen vrij en te huur zijn, want leden gaan voor en soms zijn er in het weekend wedstrijden.

Paardrijden kan bij Manege Poelenburgh langs de Duinweg van Schoorl naar Bergen Binnen.

Bij Skiclub Il Primo vlakbij pannekoekentent Duinvermaak naast de duiningang van Bergen Binnen kan je leren skiën op een borstelbaan op een duin. Voor windsurfen en andere strandsporten moet je in Hargen zijn. De Schoorlse marathon wordt elk jaar in februari gehouden.

Kunst en cultuur

Museum Kranenburgh in Bergen Binnen heeft vaak interessante tentoonstellingen, net als Stedelijk Museum Alkmaar. Bijzonder is de landschapskunst van R.W. van de Windt in De Nollen in de duinen iets ten Zuiden van den Helder. In Alkmaar hebben De Grote Kerk en Taqa theater de Vest een gezamenlijke programmering. Voor film: Filmhuis Alkmaar of af en toe Cine Bergen. Eind mei / begin juni zorgt het Karavaan festival in de kop van Noord Holland voor allerlei culturele activiteiten. In Schoorl en Groet wordt in juni de Schik in Kunst biënnale georganiseerd. Eind okober is in Bergen de jaarlijkse Kunst10daagse.

Uit eten in de regio

  • Duindorp Schoorl is vooral bekend om zijn klimduin met omliggende terrassen en horeca, zoals de Zilte Zoen. Chique en culinair is Merlet op de Duinweg tussen dorp en Fancy. Het echte restaurant heeft zelfs een Michelin-ster, maar het Grand Café aan de straatzijde is informeler en betaalbaarder.
  • Groet is een schattig dorp rond het oude witte kerkje, met een paar restaurants langs de Heereweg.
  • In Camperduin natuurlijk Struin
  • Bergen binnen is het gezellige, mondaine, culturele hart van de duingemeente. Culinair en qua shopping vind je er van alles, van restaurantjes tot vermaarde disco, van vijfsterren Albert Heijn tot literaire boekwinkel, en van kunstmarkt tot hertenkamp.
  • Bergen aan Zee is nauwelijks een dorp, maar vooral een strand met boulevard(tje), wel veel strandtenten, plus omliggende villa’s en parkeerterreinen.
  • Egmond aan Zee is wel een echte drukke strandbadplaats met alles d’r op en d’r an, maar ligt een eind zuidelijker. Egmond Binnen is een heerlijk rustig dorp, met zelfs een abdij waar je je kan terugtrekken voor retraite, maar die je ook gewoon kan bezoeken met rondleiding en polderwandeling.

Nog meer tips voor leuke uitjes in de regio